Созопол в челната тройка на най-желаните световни дестинации за 2015 година

2015-01-21
Созопол Туризъм Дестинация

Созопол е номиниран в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г. в класацията на (WTTC). Останалите двама финалисти в класацията са столицата на Словения - Любляна, и североизточното крайбрежие на Тайван. Българският град печели номинация с комплекса Южна крепостна стена и Кула и с културно-историческия резерват Стария Созопол. Направеното през годините в Созопол за разкриване, запазване и експониране на археологически обекти и осигуряването на достъп до една богата културно-историческа среда даде резултат. С общите усилия на община Созопол и неправителствения сектор само за няколко години градът стана пример за добри практики в сферата на културно-историческия туризъм както на национално, така и на международно ниво.

Комплексът "Южна крепостна стена и Кула", успя да пребори 158 кандидати от цял свят. Негово голямо предимство е фактът ,че е неразривна част от Стария град, както и реализираните през последните години проекти, които оформят цялостната визия на Созопол. „От 2002 година кандидатстваме всяка година с нов проект в Световния съвет за туризъм и пътуване, но съвсем закономерно е точно тази година да бъдем номинирани в челната класация”, заяви Кирил Арнаудски , председател на Фондация „Созопол”. През тези години успяхме да изградим не просто една визия, а цялостна концепция и стратегия за развитие на културно-историческия туризъм.

„Особено щастлив съм от престижната номинация на Световния съвет за туризъм и пътуване, защото зад това признание стои упоритата дългогодишна работа на много хора. Това е резултатът от нашия всеобщ труд - на всички, които са помагали да се открива историята и археологията на Созопол. Очаквам да се увеличи туристопотокът и много повече хора от цял свят видят уникалния Созопол. Така не съм се чувствал от момента, когато на остров Св. Иван бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител", така коментира признанието созополският кмет Панайот Рейзи.

Наградата в категорията „Дестинация“, в която Созопол е номиниран в първата тройка, има за цел да отбележи отличните постижения в управлението на дадена дестинация, а за нея може да кандидатства всяка страна, регион, щат или национален парк, които работят в посока на създаване на по-голяма устойчивост чрез сектора на пътуванията и туризма. Критериите за оценка включват: подобряване на преките икономически и социални придобивки на местните хора; съхраняване и защита на природната и културната среда; смекчаване и адаптиране на туристическите дейности към климатичните промени и зачитането на правата на местните и хора в съответната дестинация. Градът, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. „Да запазиш наследството на даден град, докато в същото време гарантираш, че градът отговаря на съвременните изисквания, винаги е предизвикателство“, пише в сайта на WTTC. „Да го правиш, когато собствената ти история се простира чак до 611 г. преди Христос, е още по-трудно.“ От организацията отбелязват още, че българският град прави всичко това, докато в същото време подсигурява най-високи нива на достъп, затова е финалист в категорията „Дестинация“. Градът не само е възстановен с местен труд и с възможно най-автентичните строителни материали, но това е направено така, че той да бъде достъпен за възможно най-много хора – до такава степен, че Созопол е един от едва шестте члена на Лигата на историческите и достъпни градове.

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени официално по време на специална церемония на 15 април в Мадрид. Дотогава всеки един номиниран в челната тройка град ще бъде наблюдаван и проверяван от членове на WTTC. Такова посещение ще има и в Созопол от 8 до 10 февруари.

Освен в категория „Дестинации“, в която Созопол е номиниран, Световния съвет за пътуване и туризъм връчва награди в още пет категории: „Общност“, „Околна среда“, „Иновации“, „Награда на хората“ и „Устойчив бизнес“. Главен съдия на наградите е Греъм Милър, професор по „Устойчивост в бизнеса“ и началник на училището по гостоприемство и управление на туризма в Университета в Съри. "Нивото на кандидатурите тази година е изключително високо и съдиите бяха особено въодушевени от многообразието на организациите, които кандидатстват. Тази година финалистите са отлични примери за благотворителни обиколки, градски и достъпен туризъм, както и екохотели, които са водещи в развитието на устойчив туризъм в продължение на много години", заяви международният експерт.

Източник:http://www.infotourism.net

Всички новини

5 необикновени тиймбилдинг занимания

5 необичайни тиймбилдинг занимания

Пастири на овце Интересно занимание, което дава възможност на служителите в града да опитат нещо абсолютно различно и да пуснат „селяндурина” в тях на свобода. ...прочети

Созопол Туризъм Дестинация

Созопол в челната тройка на най-желаните световни дестинации за 2015 година

Созопол е номиниран в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г. ...прочети

Дестинации туризъм 2015 тенденции

Най-обещаващите туристически дестинации на 2015 г.

23 държави в света ще бъдат най-популярни за посещение през 2015 г. ...прочети

авиокомпании Lufthansa Etihad полети

Най-добрите авиолинии за полети на дълги разстояния

Пътуването на дълги разстояния със самолет може да е трудно. ...прочети

София Ню Йорк Чикаго полет

Летим директно до Ню Йорк и Чикаго

Директните полети от София до Ню Йорк и Чикаго може да станат факт още от пролетта на 2015 г. ...прочети

 

Партньори